7. maaliskuuta 2016

Ruukkukasvin mullanvaihto ja Mr. Gingsengin uusi koti

Kävin etsimässä Mr. Gingsengille (aka Groot) uutta ruukkua, ja löysin rakennustarvikkeiden kaupasta ison komposiittiruukun.  Ruukku sinäänsä ei ole iso - ainoastaan 25cm leveä, mutta sillä on syvyyttä noin 30cm. Groot koki ruukunvaihdon vaikeaksi ja alkoi menettämään lehtiä. Noin viikon päästä se kuitenkin tottui uuteen ruukkuun ja nyt se voi oikein hyvin. :)

Huonekasvien ruukku pitäisi vaihtaa kerran vuodessa ennen kasvukauden alkua, eli noin maaliskuussa.
Osta kasvillesi sopivan kokoinen ruukku ja sopivaa multaa. Jokainen kasvi tarvitsee tietynlaista multaa, mutta kaupoissa myydään myös yleiskukkamultaa ja -taimimultaa. Jos et ole mikään kukkaekspertti eikä kasvisi ole erittäin vaativa, voit käyttää ihan tavallisia multasekoituksia.
Sopivan ruukun valinta voi olla vähän haastava. Saviruukku pitää juuret kosteana pidempään kuin muoviruukku, mutta monet kasvit varastoivat juuriin jo niin paljon vettä, että saviruukku ei ole tarpeellinen. Seuraavan ruukun pitäisi olla pikkasen isompi (1-3 cm) kuin edellinen, mutta jos kasvi on ollut monta vuotta samassa ruukussa, pitäisi vaihtaa paaaaaljon isompaan. Yleensä kaupasta ostettu kasvi on ollut samassa ruukussa vähintään 3 vuotta ja kasvin juuret ovat hyvin pakkautuneita ruukussa. Suosittelisin silloin ostamaan vähintään puolen verran edellisestä isomman ruukun. Valitse kuitenkin ruukku, jossa on reikä pohjassa!


Jos ruukun reikä on kauhean iso, laita kivi tukkimaan se. Laita kivi kuitenkin noin, että vesi ja ilma pystyisi kulkee läpi. Laita multaa ruukkuun niin paljon, että kasvi olisi hyvällä korkeudella. Paina multa tiiviimmäksi, mutta ei liian tiiviiksi.


Irrota kasvi vanhasta ruukusta tukemalla toisella kädellä kasvia, ja ottamalla toisella ruukku pois. Jos kasvin juuret ovat isoja, eikä kasvi tule ulos ruukusta, leikkaa ruukku varovasti rikki. Jos kasvi on saviruukussa eikä halua tulla ulos, on pakko repiä se siitä pois. Ole kuitenkin varovainen - repiminen ei ole koskaan hyvä kasville.


Raavuta multaa pois juurista niin paljon kuin lähtee. Ole taas varovainen: yritä olla vahingoittamatta juuria, niin kasvi tottuu uuteen ruukkuun nopeammin.


Laita kasvi ruukkuun ja tarkista korkeus. Jos korkeus on ok, ala laittamaan multaa sivuille. Paina kevyesti jokaisen laiton jälkeen. Lopeta mullan lisäys, kun kasvin juuret peittyvät. Kastele runsaasti. Aloita lannoitus, kun kasvi on ollut uudessa ruukussa noin kaksi viikkoa. :)


Voilà!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti