13. joulukuuta 2015

Kasvilamppu palmuvehkalle

Ostin ehkä kaksi kuukautta sitten palmuvehkan (Zamioculcas zamiifolia) ja huomasin pari viikkoa sitten että sillä alkoi tulemaan uusia varsia. Aloin sitten miettimään että miten saisin ne kasvamaan nyt talvikaudella, ja päätin ostaa sellaisen 10€ kasvilampun. Tuon tähän postaukseen vähän biologiaa sekä fysiikkaa selittämään päätöstäni. :)


"Aurinkoa" nauttimassa

Kasvit tarvitsevat 400-500nm (nanometriä) ja noin 750nm pitkiä valon aallonpituuksia (eli sinistä ja punaista valoa) valoreaktioon, joka tapahtuu viherhiukkasen yhteyttämiskalvostossa. Siinä reaktiossa valoenergia hajottaa veden (H2O) vetyioniksi (H+) sekä hapeksi (O2). Vetyä tarvitaan glukoosin, eli kasvin ravinteen rakentamiseksi ja happikaasu on "roskaa" ja se heitetään vaa menemään. Seuraava reaktio on pimeäreaktio, joka tapahtuu viherhiukkasen välitilassa heti valoreaktion jälkeen. Siinä ei enää tarvita valoa, kuten nimi kertookin, ja tässä vaiheessa aletaan tuottamaan glukoosia (C6H12O6) hiilidioksidista (CO2) ja vetyionista.

Tämän selityksen pointti nyt oli, että kasvi tarvitsee ainoastaan tiettyä sinistä ja punaista valoa, ja justiinsa näitä kasvilamppu tuottaa. Tavallinen hehkulamppu tai ledi ei oikein sovi, koska yleensä ne ovat vähän keltaisia, eli tuottavat liian vähän sinistä valoa.

Olen käyttänyt kasvilamppua noin 10h päivittäin 7. Joulukuuta lähtien ja tuloksia näkyy jo nyt.

12. Joulukuuta
8. Joulukuuta
No, suosittelisinko ihmisiä uhraamaan kympin kasvilamppuun talvella? Ehdottomasti kyllä.

Palmuvehkasta vähän lisää:
Helppo huonekasvi, jota tarvii kastella harvoin, mutta kerralla runsaasti. Kasvi pärjää suorassa auringonvalossa sekä varjossa moitteettomasti. Varjossa kasvin lehdet ovat tummempia kuin valossa olevan, mutta valossa palmuvehka kasvaa nopeammin. Kyseinen kasvi kukkii erittäin harvoin ja Suomen auringonvalon väheisyydessä todennäköisyys on vielä pienempää. Kaverini palmuvehka selvisi vaatekaapin päällä varjossa ilman vettä puoli vuotta, kunnes se tuli pelastettua. Tämä kasvi on selviäjä!

Päivän fakta:
Auringonlasku ja -nousu näyttävät punaisilta, koska sinisellä valolla on enemmän energiaa ja se "jatkaa matkaansa" maapallon yli, ja punainen valo taipuu Maalle. :)

2 kommenttia:

  1. Etkös tanssi vanhoi, ois kiva kuulla niis =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tanssin tottakai! Teen vanhoista postauksen tanssien jälkeen, eli helmikuussa :)

      Poista