20. joulukuuta 2015

Piparkakkutalo

Helppo, mutta kiva homma on tehdä piparkakkutalo :) Siinä kestää about 1,5-2 h, mutta se on sen arvoista! Piparkakkutaikina resepti: http://uniikkiaelamaa.blogspot.com/2015/12/piparkakkutaikina.html

Ensin pitää tehdä paperista muotteja, eli suunnitella talon koko ja ulkonäkö. Itse tein pienen, 10 cm x 7 cm talon. 


Kauli taikina ohueksi, ja leikkaa muotien mukaan talon etu-, taka- ja kaksi sivuseinää, ovi sekä katon osat. Tähän taloon ei tule savupiippua, mutta sen tekeminen ei ole vaikea, jos taikinassa on vain vähän soodaa ja savupiipun kulma on suhteessa katon kulmaan.


Kun olet leikannut kaikki palat ja pohjan, laita palat uuniin 200 asteeseen noin 6-9 minuutiksi. Tarkkaile ettei talon palat pala uunissa! Laita sitten piparit jäähtymään.


tämä ruma klöntti on piparkakun pohja :3

Kun piparit jäähtyvät, tee kuorrute (tai osta kaupasta). Halvempaa on tehdä itse, eikä se ole kovin vaikea. Erota kananmunan keltuainen valkuaisesta ja pistä valkuainen kulhoon. Lisää reilusti tomusokeria ja ala sekoittamaan sitä valkuaiseen. Lisää tomusokeria, kunnes kuorrutteesta tulee paksu (kuorrutteen pitäisi valua HITAASTI kulhon kallistuessaan). Laita kuorrute pieneen muovipussiin, laita pussille solmu ja leikkaa siihen pieni reikä.


Kun piparit ovat jäähtyneet, voit alkaa kasaamaan taloa. Kuorrute toimii liimana, mutta se kuivuu hitaasti. Ota siis joku auttamaan rakentamaan piparkakkutaloa, ettei kaikki seinät kaatuisi :). Tärkeintä on laittaa kuorrutetta reilusti, mutta kuitenkin niin paljon, että se kuivuu mahdollisimman nopeasti. Laita seinän alareunaan kuorrutetta ja liimaa se alustaan. Pistä joku pitämään seinää pystyssä, kun laitat toiselle seinälle liimaa alareunaan SEKÄ sivulle, jotta seinät liimautuisi yhteen. Jatka, kunnes kaikki seinät ovat pystyssä. Nyt vaa pidä seinät kasassa, kunnes kuorrute kuivuu. Jatka vasta kun seinät pysyvät hyvin pystyssä ilman tukea. Laita seinien yläreuniin kuorrutetta ja laita kattopalat paikalleen. Ja taas pidä katosta kiinni, kunnes kuorrute kuivuu. Viimeisenä liimaa ovi. Vaikein osuus on nyt ohi!


Koristele piparkakkutalo ihan millä vaan - karkeilla, tomusokerilla, kuorrutteella, suklaaraasteella... Käytin itse ranskalaisia pastilleja sekä kuorrutetta ;)


Ta-taa!



2 kommenttia:

  1. Pitääpä ite joskus kokeilla tehä piparkakkutalo! Tosi hieno ainaki sulla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on todella helppoa ja kivaa puuhaa. kannattaa ;)

      Poista