19. joulukuuta 2015

Virkattu matto


Tähän mattoon kului kaksi verhoa sekä kaksi pussilakanaa, ja virkkuukoukku oli 10mm. Ei siis kannata käyttää uusia lakanoita, vaan justiinsa vanhoja, joita on helpompaa repiä, eikä sellaisia joiden tuhoamisesta tulisi paha mieli. Toivottavasti osaat jo virkkaa. Jos et osa, niin laita mulle viestiä, tai kirjoita kommentteihin, jotta tekisin seuraavan postauksen kokonaan virkkauksen aloittelijoille :). Tästä on helppoa oppia virkkaamaan.

VAROITUS - KANKAAN REPIÄMISESTÄ TULEE HIRVEÄSTI PÖLYÄ!!!
... mutta jos et jaksa leikkaa tuhansia tekstiilipaloja, kannattaa laittaa likaiset verkkarit sekä paita, ja mennä johonkin huoneeseen, jossa on helppoa myöhemmin putsata pölyt sekä imuroida, ja alkaa repiämään.

Homma menee niin...
Hanki kangasta ja revi tai leikkaa se noin 1,5-2 cm levyisiin nauhoihin. Ompele ompelukoneella nauhat yhdeksi isoksi nauhaksi (tai jos olet vähän laiska, niin solmi ne yhteen. Mattoon voi kuitenkin jäädä kohoumia, eikä "väärä puoli" näytä hyvältä). 
Tee aloitussilmukka ja 5 ketjusilmukkaa, sitten liitä ne yhteen piilosilmukalla. Tee yksi ketjusilmukka korkeuteen ja aloita kiinteiden silmukoiden (ks) virkkaaminen. Ensimmäisellä kokonaisella kierroksella virkkaa jokaiseen kaksi ks:a. Aloita seuraava kierros ilman piilosilmukkaa tai ketjusilmukkaa korkeuteen, eli ala virkkaamaan spiraalina. Jos olet solminut nauhat yhteen, yritä virkkaa silleen, että solmu jäisi "väärälle puolelle". Seuraavalla kierroksella virkkaa joka toiseen kaksi ks:a. Tästä eteenpäin voi homma mennä hankalaksi - kaikki nauhat ovat erikokoiset, joten on vaikeaa arvioida, kuinka monta silmukkaa pitäisi tehdä kierroksella. Helpoin tapa siis on virkkaa tunteella :).


Vinkkejä "tunteeseen"
Laita matto maahan ja katso kuinka tasainen se on. Jos se on "kulhomainen" eli kaarevilla reunoilla, lisää silmukoita. Jos se on "lainehtiva", jätä lisäykset tekemättä seuraavalla kierroksella. Kannattaa aina välillä venyttää työtä kaikkii suuntiin, jotta nauhat menee "oikeisiin paikkoihin". Näin osaat arvioida paremmin, kuinka monta silmukkaa pitää lisätä.

normaali

"kulhomainen"

"lainehtiva"
Onnea virkkaukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti